Business of Design Week 環保吸音植物牆


文: 安尼斯

北歐森林的苔蘚除了可以用來做盆境花藝,重可以做咩呢? 
Business of Design Week 今年代表瑞典參展的Nordgrona 就發明將苔蘚植物轉做環保吸音植物牆。
苔蘚植物,由孢子來繁殖,不過就唔會幫米雪姐將藥箱變做手飾箱。根據Carl-Oscar  Pressfeldt,Nordgrona代表講,他們用停止活動的苔蘚 (reindeer moss,在丹麥及瑞典先有的苔蘚品種)用人手加工制成不同形狀。 制成後的環保吸音植物牆可以吸音,吸濕,防火兼淨化空氣。
 
起初,筆者都有種攞你命三千的感覺,不過見到展覧時個幅植物牆都有一股震撼感,加上有iso 認證同Lund University 工程學院support,都想屋企有幅植物牆。 而家幅植物牆被瑞典駐港澳領事館買入,放在領事館度,有興趣的不妨去睇吓!
Reference

Www.hughug.se