瑞典南部單車遊(下)-Lund隆德大學城


文: 路易斯

其實精明嘅讀者喺睇前傳嘅時候,都應該會發現其實我有一日係去咗Lund嘅。咁前兩日都無講Lund,最後一篇當然就係寫Lund嘅旅程啦。Lund係瑞典最古老嘅城市嚟,歷史比起Malmö同Stockholm都要悠久。今時今日嘅Lund比較似一個大學城,充滿住學術氣息,而的確當地人口中學生係佔好大嘅比例,當地嘅University of Lund亦係瑞典以至整個北歐最頂尖的大學之一。

由Malmö出發,沿住Stockholmsvägen斯德哥爾摩路,然後轉去Lundavägen 隆德路,一直行約20公里就到,整條路比起尋日嗰條直接平坦得多,而且全部係單車徑完全唔需要踩出馬路。不過沿途附近都係小鎮同高速公路,無尋日嘅田原風景咁引人入勝了。

圖1

[圖1:單車徑有清晰指示講明方向]

圖2

[圖2:離開咗Malmö嘅行政區域,踩一陣就黎到全瑞典第二細嘅Burlövs布爾勒夫市,出名無湖無森林無河流,但有好多嘅電纜同公路]

圖3

[圖3:Burlövs市首府Arlöv以製糖業聞名,圖中係當地教堂]

圖4

[圖4:去Lund之前仲要再經過多一個Staffanstorp斯塔凡斯托普市]

經過兩個多小時嘅路程(同樣Google Map表示只需要一個鐘多啲),終於黎到Lund!市中心外圍第一個景點就係Stadsparken市鎮公園啦。

圖5

[圖5:好寧靜嘅湖,係散心拍拖嘅好選擇,啲雀仔唔怕人咖,你可以行到好近影相]

圖6

[圖6:我真係好中意北歐啲公園,啲設計好靚好配合小朋友嘅幻想]

圖7

[圖7:公園旁邊嘅游泳池,條滑梯好吸引呀!!!!!!]

行完公園,然後就長驅直進入去市中心,參觀Lund嘅舊城區,感受吓當地悠長嘅歷史。

圖8

[圖8:古城區的街道,地下都是石塊鋪砌而成,唔係水泥路]

圖9

[圖9:市中心廣場Stortorget,是大會堂、遊客中心嘅所在地]

圖10

[圖10:著名嘅Lunds domkyrka隆德主教座堂,於11世紀末12世紀初開始建造,係當時北歐地區,尤其係丹麥王國嘅宗教核心]

肚餓了,經過附近嘅廣場Mårtenstorget,竟然有International food fair!!!!基於遲啲會去歐洲玩,所以唔食歐洲菜,揀左我未食過嘅澳洲菜,估唔到袋鼠肉都唔錯~

圖11

[圖11:Mårtenstorget的food fair,好多唔同國家嘅菜呀]

圖12

[圖12:睇落比較頹而且無咩人幫襯嘅北歐食物車,大概同南歐菜相比,北歐菜係有點失色吧………(不過都好過賣熱狗果檔美國菜咖啦)]

食飽飽,離開Lund之前,當然要去埋大學城參觀下啦。

圖13

[圖13:好中世紀感覺嘅拱門]

圖14

[圖14:大學圖書館]

圖15

[圖15:好專業、設備好齊全嘅天文學院!其實大學城其他學院感覺都好專業,例如科學院嘅校園設計就有啲工廠的感覺]

其實Lund係一個好細嘅城市,半日大致上都可以圍繞最主要嘅景點兜一個圈。當然每個地方要深度遊係可以用好多時間,不過我由於要返去Malmö趕火車回Göteborg,所以無逗留太耐。

探索歐洲,用腳走遍每個角落,細味每一個城市固然係一個令人嚮往嘅遊玩方式。但有時行路實在太花費時間,而歐洲出名係單車天堂,偶爾用單車代步亦未嘗唔係一個好嘅方式嚟,有單車亦代表你去嘅地方可以更多,而且仲可以慳到市內搭車嘅交通費!但要緊記,出發前要好好鍛鍊體力啊(小弟表示今次三日旅程加埋踩左應該有近150公里,大概係出世以嚟踩過嘅路程加埋都無咁多。除左肌肉酸痛之外仲疑似整傷咗啲筋骨,返到Göteborg第二日行路要拐下拐下,對腳同臀部痛咗半個星期先無事)!拋咗一大舊磚,希望引到大家一齊過黎北歐用單車遊世界,發掘多啲唔同嘅地方啦:)

 [後記:由Malmö去Lund果20公里嘅距離係咩概念?20公里,由小弟居住嘅坑口站起計,20公里係去到西環嘅盡頭西環泳棚。小弟往來Lund嘅沿途,都見到唔少人踩同一條路線。其實一個城市往來第二個城市,大可以唔洗等巴士逼地鐵,簡單一條單車徑就夠晒。喺城市規劃方面,香港實在過份落後,完全唔似一個先進國家應有嘅水平。當人地講緊後物質生活嘅時候,喺香港呢個咁富庶嘅地方,政府同社會主流仍然仲係講緊錢、錢、錢同錢,仿佛人嘅生活只有錢,仿佛錢可以買到生活,可惜香港係有錢都好難買到生活,莫講無錢。小弟仲年輕,今年先廿二歲,希望有生之年可以睇到香港都好似北歐咁充滿單車徑、充滿康樂設施,社會不論階層都可以享有平等嘅「生活」權利,包括自由享用公共空間嘅權利。Live Norish其中一個好重要嘅元素,就係背後果種充滿社會民主主義色彩,強調平等正義嘅生活方式。]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s